מסייע לדבר עבירה בעזרה לשכנה בשבת

שלום, אם שכנה שמדלתה נשמעו דפיקות של פירוק ארון בשבת ביקשה כסא לעלות עליו בשבת עבור בעל מקצוע שהיה אצלה ואני נמצאת במקום בו איני יכולה שלא לפתוח את הדלת שלי, האם הייתי צריכה לתת לה כסא או לסרב משום השבת ? אם נתתי אבל הערתי לבעל המקצוע שזה שבת והוא אמר שככה הדיירת רצתה (אגב, איני יודעת אם הינה יהודיה, על דלתה אין מזוזה) – האם הכסא מוקצה וכדאי לוותר עליו ולהשאיר אותו לשכנה ? מדובר בכסא מפלסטיק בעל ערך ממון מועט.

תשובה:

שלום רב

נראה שאכן לכתחילה לא כדאי היה לתת את הכסא לשכנה, אבל אם אי אפשר היה להתחמק בלי להביא לתרעומת, כגון שאת חייבת לפתוח וכו', אפשר להקל, וכהוראתו הידועה של הגרש"ז אויערבך, שמותר לתת אוכל לפועל שבא הביתה אף שידוע שלא יברך עליו, כיון שאם לא כן יבוא הדבר לידי איבה, ואיבה חמורה יותר מאיסור מסייע לדבר עבירה. נדון דומה ראי בהרחבה כאן.

הכסא אינו נעשה מוקצה ומותר בהחלט לקחת אותו בחזרה [אגב גם אם היה מוקצה לא היה נאסר אלא לאותה שבת.]