לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

אמירת יזכור בשנה הראשונה

האם במהלך השנה הראשונה לאבלות על הורים, אומרים יזכור/קל מלא רחמים? למנהגי האשכנזים, ולמנהגי החסידים.

תשובה:

שלום רב,

בענין אמירת יזכור בשנה הראשונה יש בזה שני מנהגים יש אומרים שאין לומר בשנה הראשונה וכ"כ בקצושו"ע סי קל"ג סעיף כ"א שנוהגים שאבלים בתוך השנה יוצאים מבית הכנסת. ובספר כרם שלמה (או"ח סי' תרסח) כתב שהטעם הוא משום שלא יעוררו באבלם בכי ויבלבלו את האחרים. וכך גם הובא בדינים והנהגות של החזון איש פרק יח אות ג', אולם ציין שם שאין צורך לצאת מבית הכנסת. מאידך יש שכתבו שאומרים יזכור גם בשנה הראשונה, ראה בספר סוכת שלום כלל ו' סעי' א', דרכי חיים ושלום להגאון ממנקאטש אות תקה. וכך ראיתי גם בספר הליכות חיים עמוד קעא בשם האדמו"ר קלוזינבורג זצ"ל (בעל השפע חיים), שכך הורה למעשה. וראה גם בספר הליכות שלמה (תפילה עמוד קצא) בשם הגרש"ז אוירבך זצ"ל שהורה לבניו בשנת אבלות על אמם לומר יזכור. והוסיף, כי מי שחושב שיכול להתאפק ולא לבכות ויפריע לאחרים, יכול לומר יזכור גם בשנה הראשונה.