דיבור חול ביום טוב

שלום וצום מועיל !
1. האם ביום טוב אסור לדבר דברי חול כמו בשבת קודש ?
2. שמעתי מאדם חרדי שאסר על אימו להדליק נרות מאש לאש בליל שני של ראש השנה. האם יש מקור לכך ?
3. במוצאי יום טוב בהבדלב אומרים "הנה א – ל ישועתי… " או שמתחילים בורא פרי הגפן ?
4. האם יש פוסקים שמתירים שהמברך יאמר אמן על הברכה שבירך לפני שמתחיל לשתות מהיין ?
5. האם לפני ברכת המוציא אחרי נטילת ידיים יש לומר :"עיני כל אליך ישברו ואתה נותן להם את אכלם בעתו…. " ?
תודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

1. אכן גם לגבי יום טוב יש איסור "ודבר דבר" שלא יהיה דיבורך בשבת כדיבורך בחול. (ראה ביאור הלכה סי' תקכט).

2. לא יודע. ביום טוב מותר להעביר אש מאש דולקת.

3. מתחילים מבורא פרי הגפן.

4. כבר כתבתי לך שלא. יש גמרא מפורשת שאומרת שזה מגונה.

5. לא. אין לומר זאת, אסור להפסיק בין נטילת ידים להמוציא

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. בסד
    1. מה הכוונה "מגונה " ? אני מרגישה צורך לומר אמן על כל ברכה שאני מברכת.
    יש בעיה הלכתית עם זה ?
    2. בסידור שלי : "עבודת השם" בנוסח ספרדים ועדות המזרח כתוב במפורש לומר את הפסוק הזה לפני ברכת המוציא. וכך נהגתי כל השנים. האם להפסיק עם זה ?

  2. 1. כן. יש בעיה. אם חז"ל אומרים הרי זה מגונה. פירושו של דבר האיש הזה מגונה על מעשה זה בעיני חז"ל, בנוסף אמרו חז"ל הרי זה "בור" האם לאחר מכן את מרגישה שיש לך צורך לומר זאת?? ואם בכל זאת את מרגישה שאת צריכה לומר זאת. אז דעי שזה אסור. כי אם זה מיותר לגמרי ובעיני חז"ל הוא מגונה, אז זה גם נעשה הפסק, ולכן גם אסור.

    2. אני לא מכיר את הסידור. אבל בהחלט להפסיק עם זה. יתכן שהכוונה היא שהשומעים יאמרו אמן.

  3. בסד
    אז אני לא מבינה. לא יצאתי מידיי חובה כשברכתי את כל הברכות ? לפני אכילה ושתייה ואחרי, קידוש, הבדלה , הדלקת נרות?

  4. בסד
    אני חזרתי בתשובה לבד לפני 6 שנים. אני מגדירה עצמי חרדית. כל השנים כשהדלקתי נרות,עשיתי קידוש והבדלה,ברכתי ברכות לפני אכילה ושתיה ואחרי,ברכת המזון ברכות השחר והתורה,ברכות בתפילת שמונה עשרה תמיד עניתי אמן אחרי כל ברכה וברכה בלי יוצא מן הכלל. השאלה שלי היא יצאתי מידיי חובה בכל הברכות ובקידוש והבדלה ובכלל בכל הפעמים כשברכתי אחרי ולפני ? האם נחשב לי בשמיים שכן ברכתי וכן עשיתי קידוש והבדלה ?

  5. יצאת ידי חובה בכל הברכות כיון שההפסק הזה הוא מענין הברכה. אך מכאן ואילך אין לעשות זאת. בהצלחה רבה וכל טוב סלה.