התרת נדרים בערב ראש השנה לאישה

לכבוד הרב שלום.
בבית הכנסת שלי קראו לי שני מקרים שלא ידעתי מה לעשות מהם.
1)הביאו לי לחתום על פרוזבול(לא שלי אלא לחתום על פרוזבול של מישהו אחר) ונראה לךי בתור בית דין כי אמרו לי לחתום אחרי נאום…..
זה בסדר?עברתי על לפני עיוור?
2)מישהו ביקש לעשות התרת נדרים עבור אישתו ואמר כך:אני לא עומד לומר את כל הנוסח של ההתרת נדרים אבל שזה יחשב כאילו אמרתי ואז ביקש מאיתנו לומר שלוש פעמים את המילים מותר לך.זה מועיל?עברתי על לפני עיוור?

תשובה:

שלום רב,

א. לגבי הפרוזבול, זה בסדר גמור, המהג או להחתים שלשה כדיינים ולא משנה הכישורים שלהם בתחום הדיינות.

ב. גם זה בסדר גמור. אפילו התרת נדרים כשיש נדר ספציפי לפעמים מותר לעשות ע"י שליח (בעקרון זה מחלוקת). לכן בודאי שהוא עושה התרת נדרים של ערב ראש השנה שזה בסדר גמור, ונהגת כשורה. [זה חומרא בעלמא, ראה בהליכות שלמה מועדים א, י שהביא שלא נהגו הנשים לעשות התרת נדרים בערב ראש השנה וסמכו על תפילת כל נדרי].

כתיבה וחתימה טובה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שאלתי במקרה שהוא לא אמר את ההתרת נדרים.הוא רק אמר:אפילו שאני לא אומר שזה יחשב כאילו אמרתי.ואנחנו לא אמרנו את כל התשובה שעונים רק אמרנו שלוש פעמים את המשפט הבא:מותרים לך