האכלת דגים בשבת ויום טוב

בסד
שלום רב.
ראשית רציתי להודות מקרב לב על עבודת הקודש שאתם עושים.
שנית רציתי לשאול האם המענה הוא לפי ההלכה לספרדים או לאשכנזים ?
ושאלתי היא : האם מותר לכל הדעות להאכיל דגים שבאקווריום בשבת קודש וביום טוב ? כלומר לזהשליך כמה גרגרים לתוך המים .
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

אנחנו משתדלים לתת מענה לכל העדות השונות, אלא אם כן אנחנו נשאלים למנהגי עדה מסוימת.

באופן כללי, כל בעל חיים שמזונותיו עליך, כלומר, דגים באקווריום תרנגולים בגידול ביתי כלב וחתול מבוייתים וכו', מותר לתת להם אוכל בשבת, בעלי חיים של הפקר אסור לתת להם אוכל בשבת, כיון שהם לא אמורים להיות ניזונים מאיתנו בדוקא ויש בכך איסור של טירחה שלא לצורך. בעלי חיים שזקוקים לאוכל רק פעם ב24 שעות, יש להשתדל לתת להם אוכל ממש לפני שבת ומיד במוצאי שבת, כך שלא נזדקק להאכיל אותם בשבת. דומני שבדגים הוא כך, שלא נותנים להם אוכל כל יום, אם זה אכן כך, יש לתכנן את נתינת המזון כאמור. שכחו לתת לפני שבת, יכולים לתת בשבת.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שכד סעי' יא. על כך שבמידת האפשר כשאין צורך יש להמנע מלהאכיל, ראה שו"ת באר משה ח"ב סי' כח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שאלה בהקשר לטרחה שלא לצורך.

    האם מותר לקחת איתי עצמות לחתולים שמתחת לבניין כשאני גם ככה מוריד את הפח בשבת? אם כן, האם זה משנה אם אני שם את העצמות ליד הפח(למנוע טרחה) או שאני יכול כבר לשים להם במקום הקבוע – שהוא קצת יותר רחוק?

    תודה רבה!!

  2. אסור. חכמים אסרו להאכיל כל חיה ובהמה שאין מזונותם הלכה ולא ניתן הדבר לחילוקים שכאלו מה יותר טירחה ומה פחות.