דחיית המחזור מול חיוב פריה ורביה

האם מותר לקחת כדורים לאיחור המחזור עקב טיול ואברך ללא ילדים כמה החיוב מצידו לקיום המצוה

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין ודאי אדם חייב להשתדל לקיים מצוות פריה ורביה ולא לדחותה. אולם באופן זמני ניתן להקל לקחת כדורים במקרה כזה ולדחות את הניתן להקל באופן זמני.

צריכים לשים לב. למרות שיש חיוב פריה ורביה ולכן אדם חייב להתחתן, וע"פ ההלכה גם עד גיל יח ולכל היותר עד גיל עשרים. בכל זאת נפסק בשו"ע (אבה"ע סי' עו סעי' ו'): "האשה שהרשית את בעלה אחר שנשאת שימנע עונתה, הרי זה מותר. במה דברים אמורים, שקיים מצות פריה ורביה. אבל אם לא קיים, חייב לבעול בכל עונה עד שיקיים". כלומר, למרות חובת ההשתדלות ואיסור הדחיה, החובה היא רק בהתאם לחיובי עונה, פעמים בשבוע, או לספנים (שהיו במלאכה זו לפני הנישואין) טווח ארוך יותר. ומדוע שלא יהיה חובה בכל יום וכו'? אלא ברור שההגדרה היא שיש חובה לנהוג כמנהג העולם, ובמסגרת זו להשתדל ככל יכולתו. לכן ניתן לומר שהמקרה האמור, האיחור הוא במסגרת הנורמה, אבל צריכים לשים לב שזה לא ימשך זמן ממושך יותר, ובדאי לא לחזור על עצמו בכל פעם.

הרבה הצלחה