שאלות בענייני שמיטת כספים

בעניין פרוזבול הלוותי למישהו השנה כסף ואמר לי שיחזיר לי בעוד חודש, ואז הלוותי לו שוב 200 ש"ח ואמר לי שיחזיר לי אחר החגים, אפשר בלשון פשוטה ומובנת האם מותר לו להחזיר לי? ומה הדין אם הוא לא יודע מדין זה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מותר לו להחזיר לך. מאחר וזמן הפירעון הוא לאחר שנת השמיטה.

במקרה שזמן הפירעון הוא לפני ראש השנה ולא כתבת פרוזבול והוא לא יודע ובא להחזיר לך, עליך לומר לו: "משמט אני" שפירושו שאינך גובה את החוב. אם בכל זאת הוא רוצה להחזיר לך, מותר לך לקבל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מה הדין מי שיש לו מינוס בחשבון ונכנס לו משכורת בערב ראש השנה אולם עדין הוא יישאר במינוס האם הוא חייב לעשות פרוזבול, הרי אין כאן תביעה של הכסף, או שסוף סוף הוא נחשב מלוה לבנק ופורע, ויהיה חייב לעשות פרוזבול?