ספיחין בירק שגדל מעצמו / מה עושים שאנשים לא יהרסו את העצים בשמיטה?

שאלות בנושא שמיטה:

א. בחצר שלי גדל שום לבד, בלי שהשקעתי וכד'.
האם יהיה מותר לי לקחת אותו אחרי ראש השנה או שזה נחשב ספיחין?
ב. יש לי כרם לענבי יין. הם לא טובים למאכל בגלל גרעינים. הפקרתי את השדה וראיתי ילדים שנכנסים וממש הורסים את העצים ומשחיתים את הענבים.
האם אני יכול לקטוף את הענבים ולהכין מהם יין ולהפקיר יין ולא ענבים? אם כן, מהי הכמות שאני יכול לקחת לעצמי וכמה להפקיר?

אבקש מקורות לדברים כי אנשים מבית הכנסת שלי אומרים כך ואומרים כך והרב של בית כנסת אמר שלא לשאול אותו על שמיטה אלא צריך שאלת רב גדול…

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

א. ענין זה תלוי ביעוד של החצר: אם מדובר בגינה המיועדת לגידולים אלו באופן כללי, אף שצמחו מעצמם הם אסורים באיסור ספיחין, אבל אם מדובר בגינה שיעודה לצורך אחר כמו כרם וכדומה, כיון שאין חשש שיבוא לשתול שם שום אין איסור במה שגדל מעצמו. משום כך אם מבחינה אגרונומית יש צורך להוביר את הגינה הזו כרגע – מותר. ראה רמב"ם שביעית פ"ד ה"ד.

ב. בענין זה יש לך שתי אפשרויות: 1. תוכל לנעול את הכרם ולכתוב שניתן להשיג אצלך מפתח ובשמחה תתן לכולם להכנס ולקטוף. זאת בתנאי שאתה נותן מספר טלפון מדוייק ואכן מגיע בכל עת לפתוח לאנשים, כך תוכל לפקח על אופן הקטיף. כך הורה החזון איש על פי משמעות דברי רש"י בסוכה לט ב, והובא בס' משפטי ארץ פרק י סעיף ד. 2. תוכל לעשות כעין "אוצר בית דין", כלומר, לקטוף את הענבים ללא כוונת זכייה בהם, ולעשות יין לתועלת הציבור, אלא שבענין זה יש הלכות שונות, מה מותר לעשות וכיצד, הייתי מציע לך לפנות לבית הדין של הגר"נ קרליץ לקבל הנחיות לביצוע הענין. תוכל לנסות בטלפון 03-6188264

בהצלחה רבה!

הצטרף לדיון

תגובה 1