לא זוכרת סכומי הגניבות

שלום רב,
לצערי גנבתי מאמי כסף. זה היה לפני שנים רבות ואין לי מושג כמה אני חייבת לה. בנוסף אני ממש לא רוצה שהיא תדע. כי היא מאוד מאוד רגישה בנושא.
בנוסף גנבתי מכספי ציבור. שאני לא יודעת כמה להחזיר. מה עליי לעשות? בכללי איני יודעת סך הגניבות שביצעתי. מה עליי לעשות?
דבר שני, גנבתי כסף ממקום עבודתי, אך קניתי המון דברים לעבודה מכספי הפרטי שלי. האם זה בסדר?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ניתן להעביר את הכסף בצורה שהאימא לא תדע, כמו להכניס בתיק וכדו'. לאחר שהאימא השתמשה בכסף, נחשב שהחזרת את הגניבה.
אם לא יודעים סכום הגניבה יש להתפשר. אם את לא רוצה לדבר על זה, אין ברירה אחרת אלא לשלם עד שתהיי בטוחה ששילמת את כל הגניבות.

גם גזל מכספי ציבור יש להשיב וכנ"ל. צריך למצוא פתרון כיצד להחזיר. אם הייתי יודע מאיזה גוף מדובר הייתי יכול לנסות לחשוב על פתרון. מה שברור שלתת כסף לפקיד במשרד לא יעזור משום שהכסף יכנס לכיסו הפרטי.

אם הדברים שקנית היו לפני הגניבות ולא התכוונת אז לבקש תשלום, את לא יכולה להשתמש בכסף זה כקיזוז על הגניבות. אם קנית לאחר הגניבות וחשבת בראש שאת יכולה לשלם מכספך הפרטי בגלל הגניבות, יש לקזז את עלות הדברים שקנית מהגניבות. כאמור ככל שיש ספק ואת לא מתפשרת בהסכמה, יש לשלם עד שיצא הספק.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' שנה סעיף א וסי' עה סעיף יח וש"ך שם ס"ק סז.