מה מותר לעשות כדי ליישב את דעתה של היולדת בשבת?

לידה בשבת – האם מותר במצב של אשה שצריכה ללדת בשבת לנסוע לשים את הקטן אצל קרובי משפחה היות שלא נחה דעתה ומוטרדת מהשארה אצל שכן? שהבעל ייסע או האמבולנס או עי גוי שייקח ויחזיר את הבעל. בברכה.

תשובה:

שלום רב

ברור שאין לחלל את השבת אפילו באיסור קל כדי להניח דעתה בענין הטיפול בילד. לפי השקפה זו מותר לסדר לה הלוואה בנקאית כדי שלא תוטרד מהמשכנתא, לאפות ולבשל כדי שלא תוטרד מכך שאין מספיק מזון במקפיא לימים שתשהה בבית חולים ועוד… הדין של "יתובי דעתא" שמתיר לעשות פעולות הגורמות לה ליישוב הדעת הוא במה שנוגע לעצם הלידה, כמו נסיעה לבית חולים מרוחק יותר כאשר היא חושבת שתקבל שם טיפול יותר מקצועי, הבאת תומכת לידה וכדומה. אבל אין מקום ליישב דעתה בשאר ענינים שאינם נוגעים לכך, שאם כן אין לדבר סוף.