כהן שחי עם גרושה האם מותר לו לעלות לתורה ככהן ?

כהן וגרושה לא נשואים עם ילד חלל.
האם לכהן מותר לעלות לתורה ולברך ברכת כהנים?
אם לא, במידה והכהן עוזב את הגרושה, האם הוא חוזר להיות כהן מן המניין?

תשובה:

שלום רב,

כהן שחי עם גרושה נשאר בכהונתו בדיוק כמו כהן רגיל. אלא שמאחר שהוא בז  לקדושת כהונתו ועובר על איסור דאורייתא. קנסו אותו שלא יוכל לעלות לדוכן, לעלות ככהן בעליה לתורה. אולם אם הוא חוזר בתשובה לפחות בנושא זה ועוזב את הגרושה, ידור שיותר לא יחיה עם גרושה והוא יכול לשמש ככהן מן המנין.

מקורות:

מבואר בשו"ע או"ח סי' קכח סעי' מ': "כהן שנשא גרושה, לא ישא כפיו ואין נוהגין בו קדושה אפילו לקרות בתורה ראשון, ואפילו גירשה או מתה, פסול עד שידור הנאה על דעת רבים, מהנשים שהוא אסור בהם". אמנם בשו"ת בנין ציון (סי' ו') צידד לומר שיש הבדל בין עם הוא נשא את הגרושה בקידושין או רק באופן שחי איתה אז אולי לא קנסו אותו. והסיבה לכך הוא משום דעת הרמב"ם שאין איסור מלקות בכהן וגרושה בדרך זנות. (אלא רק איסור תורה ללא מלקות). אולם בפרי מגדים שם כתב בפירוש שגם אם הוא חי עימה בדרך זנות קנסו אותו, וכך נפסק הוא המנהג היום (כפי הנראה הבנין ציון לא ראה את הפרי מגדים אחרת ודאי היה מביאו).