הנאה מריבית / השבת גניבה למקום לא כשר / כיצד משיבים אבדה?

שלום לכבוד הרב,
1. עלי להשיב כסף כפיצוי על ממתקים שהייתי גונב מסופר שמוכר גם מוצרים כמו בשר וגבינה שמייצרת בעצמה. האם עלי להחזיר את הכסף למרות שלחנות זאת אין תעודת כשרות ? אציין שהם מוכרים גם מוצרים כשרים.
2. אם מישהו שכח אצלי מגבת לפני הרבה כשנה, עלי להחזיר לו?
3. אם עלי להחזיר לו האם אפשר להסתפק בכך שאשים לו אותה ליד דלת ביתו?
4. שמעון הלווה ללוי סכום כסף ולוי, בנוסף להחזר ההלוואה הביא לו מתנה. לוי הביא את המתנה הזאת לפלוני. האם לפלוני יהיה מותר להשתמש במתנה שקיבל?
תודה רבה וישר כוח גדול, בהרבה הערכה וכבוד!

תשובה:

שלום רב

1. בלי ספק יש חובה להחזיר להם מה שגנבת, לא עליך מוטל לקנוס אותם על העברות שלהם…

2. מדוע לא להחזיר? אין חוק התיישנות במצות השבת אבדה.

3. אם זהו מקום שמור שבאופן ודאי הוא ימצא אותו זה אפשרי, אבל אם הוא עשוי לחשוב שזו אינה מגבת שלו וכיוצא בזה, יש להחזיר לו ממש הביתה. מקרה דומה נדון בגמרא לגבי השבת בהמה לבעליה, כאשר היא עשויה ללכת משם קודם שימצאנה.

4. נראה שמדובר בריבית של ממש ואסור להשתמש אלא להחזיר מיד תוך התנצלות שמדובר באיסור תורה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. שלום רב,

    אם ידוע בוודאות שמדובר בחנות ובמוצר לא כשר שמכשיל את הרבים כגון ל”ע בשר טרף. האם גם אז יש חובה להחזיר את שווי הגניבה של הבשר הטרף לבעל החנות?

    איפה בדיוק עובר הגבול של מצד אחד לעשות את הדבר הנכון והישר להחזיר את הגניבה, ומאידך אולי ובערת הרע מקרבך?

    הרי רק אולי כדוגמא, אולי גם מישהו שגונב או מנתץ פסל של עבודה זרה צריך להחזיר את שווי הגניבה או או הנזק שהוא גרם לבעלים? איפה בדיוק עובר כאן הגבול ההלכתי במצבים המאד מורכבים האלה?

    תודה רבה מראש