להצטרף לנסיעה ברכב שאול

שלום רב,

אבקש ממש בבקשה לא לפרסם.

אם דוד שלי נתן לדוד אחר שלי מכונית עם דלק על מנת שיסע בה (לפעמים לצורך עצמו של הדוד שלקח את הרכב, ולפעמים שיעשה עבורו טובה). האם יהיה לי מותר להצטרף לנסיעה, כשהדוד הנוהג ברכב, יקפיץ אותי בסוף הנסיעה למקום מגורי, הארכה של כמספר דקות (15 דקות בערך, אולי קצת יותר) ואני לא אומר לבעל הרכב שאני מצטרף לנסיעה, למרות שהרכב שלו והוא משלם דלק. היות ואני מניח שתשובתו תהיה: איזו שאלה וכד'. ויכול להיות שאפילו יכעס עלי על שאני שואל. או שההורים שלי יגידו לי: מה אתה שואל דבר כזה, זה לא ברור וכו'. האם במצב כזה יהיה מותר לי להצטרף איתו לנסיעה? הייתי שואל פשוט אני חושש שההורים שלי יכעסו על זה שאני שואל ושהוא יגיד מה אתה שואל וכו', אבל זו הנחה שלי, השאלה אם ניתן להסתמך על זה. ואם מותר לעשות כן, היות ועדיין יש פה ספק בדבר. אם אפשר תשובה בשעתיים הקרובות בבקשה זה יעזור לי מאוד.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ככל שמסתבר לך ולדוד הנוהג ברכב שבעל הרכב מסכים, מותר לך להצטרף לנסיעה.

מקורות:

במקרה זה הרשות לנהוג ברכב כוללת גם להתנהג בו כפי שמבינים את דעת בעל הרכב, מבלי לשאול אותו על כל דבר פעוט. עיין שו"ע הרב הלכות מציאה סעיף ה ובקיצור שו"ע סי' קפב סעיף יג.