מדוע מחזירים אבידה רק בסימנים הרי למאבד יש טענת ברי

שלום לרבנים,
ידוע שמי שמוצא מציאה אז צריך להחזיר בסימנים, והשאלה היא למה לא אומרים בריא ושמא ברי עדיף (למ"ד שברי עדיף), שהרי המאבד הוא ברי והמוצא הוא שמא. ואפילו למ"ד ברי לא עדיף זה דווקא כשטוען להוציא ממוחזק אבל כאן שהמוצא תפס בשביל להחזיר אז פשוט שברי עדיף.

תשובה:

שלום רב,

זו שאלתו המפורסמת של הפני יהושע, ויש על כך כמה תירוצים. הפני יהושע מתרץ משום שכנגד הברי של הטוען לבעלות יש רוב של כל העולם. (ויש קצת קושי עם תירוץ זה משום שאותו אדם אינו נוגד לאותו רוב, אלא הוא חלק מהרוב). והרבה מהאחרונים תירצו שזה בדיוק חידשה התורה דרשהו אם הוא רמאי, שלא יחזיר לו ללא סימנים.