לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

נתינת צדקה לרגל נסיעה

בנוגע לענין "שליח מצוה" שנוהגים לתת למי שטס ממדינה למדינה, האם חל חיוב לתת את המעות כשמגיע היצירה הראשונה או ביצירה האחרונה? האם יש חיוב להביאאת זה לאירגון מקומי או שיכול להביא את זה להביא את זה לכל מוסד שרוצה, ואם חייב להביא אותו המטבע שקיבל או שיכול להביא מטבע אחר או לצורך הענין אפי’ כסף אלקטרוני?? תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

ודאי שאין כל חובה.. וגם לאו דוקא מי שטס ממדינה למדינה. אלא הרעיון הוא על פי מאמר חז"ל "שלוחי מצווה אינם ניזוקים" לכן יש שעושים את עצמם לשלוחי מצווה בכך שהם קובעים שבשעה שיגיעו למקום פלוני יתנו צדקה. ובכך הם בעצם שליחים למצווה זו. מקור על כך ראיתי בספר כף החיים סי' קי ס"ק כז: "ישתדל ההולך שיעשהו שליח מצוה או יקח בעצמו איזה מטבע ויעשה בו סימן ויאמר לכשאבוא למקום פלוני בלא נדר אתן זה לצדקה לעילוי נשמת רבי מאיר בעל הנס".

כמובן שמה שכתב לעילוי נשמת רמבעה"נ זו רק דוגמא. לכן עדיף לעשות זאת עם מטבע מסויים כפי שכתב. אבל אפשר גם עם כסף אחר, משום שהרעיון הוא שהוא שליח. וניתן לעשות שליחות כמובן גם על כסף אחר.