כתיבת דברי חולין על גליונות ספר תורה

ספר תורה שנתגלה שהסופר בדק את קולמסו בגליון שבין כפליו. כלומר נכתבו אותיות בעלמא, וכן 'מדרגות' לבדיקת עובי הקולמוס, בגליון העודף אחרי התפר שבין היריעות, כך שניתן להבחין בכך רק מאחורי הס"ת, ואין לזה היכר מבפנים.
א. האם מותר לכתוב כן, כיון שזה עודף על השיעור הנצרך לגליון?
ב. האם בדיעבד זה פוסל את הס"ת?

תשובה:

שלום רב

למעשה המנהג הוא שלא לכתוב שם אותיות ממש, אבל לנסות עם כתיבת ריבועים וכדומה מותר אף לכתחילה, כיון שהמקום הזה נתפר ואינו נגלה לעין [לא די בכך שהוא עודף על הנצרך, אלא הנקודה שזה נתפר]. בדיעבד, גם אם עשו אותיות ממש אין בעיה. המנהג הרווח בין הסופרים, לכתוב שם מספרי גליונות בעפרון, זה לא אותיות אלא מספרים שאינם כתיבה ממש [ראה רמ"א או"ח סי' שמ], וגם העיפרון אינה כתיבה המתקיימת כל כך. ומכל מקום כאמור, אין צורך לפתוח ולמחוק.

מקורות:

בירור המנהג על פי הוראת הגרי"ש אלישיב כפי שנמסר להגאון רבי מנחם יהודה גרוס רב לשכת הקודש לעניני סת"ם. וראה עוד כאן בענין זה.