גזל במידע דיגיטלי מגוי

שלום רב,

אני מתנצל מראש על אורך השאלה ומקווה שתיארתי אותה באופן ברור.

אני שותף בעסק בארה"ב המוכר מידע דיגיטלי – הלקוחות שלנו מספקים שם של אדם ומקבלים עליו פרטים בפורמט דיגיטלי כגון כתובת, טלפון, רקע פלילי וכדומה.

בכל פעם שלקוח מבצע רכישה, אנחנו רוכשים את המידע מחברה אחרת ומוכרים אותה ללקוח ברווח.

החברה שממנה אנחנו רוכשים את המידע היא חברה אמריקאית ציבורית גדולה ובעלי השליטה גויים. היא מייצרת את המידע באופן בלעדי ובאמצעות טכנולוגיה ייחודית שהיא פיתחה. אין דרך אחרת להשיג את המידע הזה – אלא דרך החברה הזאת. כלומר למעשה יש לה זכויות על המידע.

לפני מספר חודשים רכשנו ממישהו (יהודי) את בסיס הנתונים של החברה הזאת (הוא השיג אותו באופן לא חוקי). מאז אנחנו מוכרים את המידע מהמאגר שלנו מבלי לרכוש מהחברה.

הסבירות שהחברה תדע שיש ברשותנו את בסיס הנתונים נמוך מאוד.

– האם מדובר בגזל? מצד אחד מדובר במוצר לא ממשי אך מצד שני המידע הוא ייחודי והוא הושג בדרך לא כשרה וכל שימוש שלנו בנתונים שלנו בא במקום רכישה מהחברה. כאמור החברה נסחרת בבורסה האמריקאית ובעלי השליטה הם גויים.

– במידה ואכן מדובר בגזל, ובמידה ואין לי אפשרות לחזור למצב הקודם ולחזור לרכוש את המידע מהחברה (בשל סירוב מצד השותף שלי), האם כדאי/ניתן להשתמש בכספים או בחלקם למטרות צדקה?

תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

המידע לא מוגדר כיצירה ואין עליו בעלות. כך שאין בכך שאלה של איסור גזל.

אין איסור 'יורד לאומנות חבירו' בגוי ומשום כך לא נראה שיש בסיס הלכתי לאסור זאת.

עם זאת, חשוב לציין, במדינת ישראל השימוש במידע אסור לפי חוק עוולות מסחריות. אני מניח שאף בארצות הברית יש איסור דומה בחוקי המדינה.