האם מותר "להציע נישואין"

בחור שיוצא בשידוך ואחרי כמה פגישות שני הצדדים מסכימים ורוצה לבקש אותה ע"י איזה מתנה האם היא רוצה להתחתן עמו (בלשון לועזי כנהוג אצל הגוים והם קוראים לזה בקשה נישואין וכך ידוע לי שהרבה עושים כך בצרפת ) והיא עונה כן
השאלה שלי האם אפשר לעשות כן לכתחילה
ואם לא האם יש כאן חשש קידושין
ואם באמת עשו כן ולבסוף נתבטלו השידוכים האים הצטרכו גט
והאם בכול זה הדין ישתנה אם הם אומרים שבודאי לא התכונו לקידושין על פי תורה ורק אמר כך לשם בקשה כנ״ל

תשובה:

שלום רב,

הרבה אנשים היום "נוהגים" "להציע נישואין" ולאחרונה זה מחלחל גם לחלק מציבור בני הישיבות.

לשאלתך אם זה מותר לכתחילה. אם השאלה היא הלכתית, התשובה היא כן, זה מותר. מעבר לזה אין לי דעה בענין.

אין בזה חשש קידושין משום שהמטרה היא להציע נישואין בעתיד. כלומר, לתת איזה הבטחה וכד' שבעתיד הם ינשאו. כמו בתנאים, שכל צד קיבל על קצמו קנס שאם הוא יחזור בו מהנישואין ישלם את הקנס. אבל אין להם כל כוונה שמהיום היא נשואה לו, זה ברור לכל האנשים שעושים זאת.