התאגדות בוועד עובדים אשר פוגע במעסיק

בענין ההתאגדות בוועדי עובדים,
במקום עבודתי התארגנו העובדים כנגד ההנהלה על מנת לשפר את השכר ותנאי העסקה.
עד כעת שילם המעביד סכום נכבד לשעה אך לא שילם על חופשות מחלה על ביטולים וכדומה וכן על כתיבת דוחות לאחר העבודה בטענה שבמשך 15 שנה כך עובדים במקום העבודה ושהשכר כולל את כל העבודה מסביב וגם את התנאים הסוציאלים [חופשה והבראה שילם בנפרד].
חלק מהעובדים יוצאים נגד ההנהלה בנחרצות עד כדי פשקווילים והשמצות על חוסר תנאים מינמאלים.
שאלתי, האם השתתפותי בוועד העובדים מותרת אף באופן בו נפגע המעביד בנפש ובממון, או שאסורה השתתפותי.
שאלה זו נובעת מכך שהמעביד כל הזמן צועק מהיכן אתם לוקחים היתר לפגוע בי אישית וממונית.
אשמח לקבל את תשובת הרב,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ברור שאסור להשמיץ מעביד כדי להיטיב את תנאי העבודה. אבל, אינני רואה קשר בין התאגדות לצורך שיפור התנאים הכספיים של העובדים לבין השמצות. להיות חבר בוועד עובדים אינו אומר שמסכימים עם כל השמצה שאחד העובדים מוציא.

אין איסור לעובד לנסות לשפר את תנאי העבודה, ככל שמדובר בדרישה הגיונית, על אף ששיפור התנאים שלו הוא על חשבון המעסיק. וזה לא נחשב כפגיעה בממונו של המעסיק, אלא כדאגה לצורכי עצמו. אבל, כמובן שאסור לפגוע אישית באמצעות השמצות.

לגופה של הטענה שהמעסיק אינו משלם ימי מחלה. על אף שהחוק מחייב לשלם עליהם, אני מבין את המעסיק אשר לא מוכן לשלם. עובדה היא שעובדים עושים את עצמם כחולים כדי לקבל חופשה על חשבון המעסיק. כבר התקבלו באתר זה הרבה שאלות של עובדים המנסים למצוא תירוצים שונים ודחוקים למה לדווח על ימי מחלה כאשר הם בפועל בריאים. כך שבעצם יוצא שאם המעסיק לא ישלם על ימי מחלה העובד יפסיד משכורת עבור יום/יומיים בשנה ואם המעסיק ישלם הוא יפסיד פי כמה (ואף קופת חולים תפסיד מאיבוד זמנו של הרופא לשווא).