אדם שמוציא דיבה לאחר שלא רצו למכור לו בהקפה

בעסק שיש לי הגיע אדם לקנות בהקפה, והיה מידי פעם משלם חלק מהחוב, עד שהחוב הגיע לסכום גדול הבהרתי לו שאני לא יוכל להמשיך למכור לו בהקפה, ושאיני יכול לקחת על עצמי לממן סכומים גדולים כאלו, ומכיוון שהוא "נפגע" הוא פרסם ע"י אחד מהאמצעים הטכנולוגים עלי שאני גנב ושאסור לקנות אצלי. דיברתי על כך עם עוד 2 בעלי עסקים שבאזור והם אמרו לי גם שרק ע"י איומים וצעקות הדדיות הצליחו בקושי להוציא ממנו את מה שהיה חייב להם, כך שנראה שזו כדפוס פעולה אצלו.
לכך ב שאלות:
האם מותר לי להתלונן עליו במשטרה על הוצאת שם רע, דיבה, או על האי תשלום?
והאם מותר לי או מצוה לפרסם אותו לפחות בין החנויות של כל האזור בכדי להציל אותם ממנו?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מותר לך להתלונן במשטרה על הוצאת דיבה. (לגבי החוב לא תועיל תלונה במשטרה). אבל, ככל שמדובר באדם שיש סיכוי שיסכים להתדיין בבית דין, אסור לך לתבוע אותו בבית משפט, לא על החוב ולא על הוצאת דיבה, אלא ברשות בית דין.

הרצון לפרסם אותו בין החנויות, ככל הנראה נובע לרצון לנקום ואסור. בעל חנות שמוכר בהקפה יכול לברר בעצמו עליו.

מקורות:

מותר להתלונן במשטרה אם המטרה היא כדי להגן על עצמו שלא יוסיף להוציא עליו דיבה. שהרי אפילו הכאה התירו. עיין שו"ע חו"מ סי' תכא סעיף יג. אבל הוצאת דיבה חוזרת לא תועיל, אלא תעצים את המחלוקת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אדם שהוציא דיבה חייב לפצות את הנפגע על כך בכסף. בעבר היה נהוג שבית דין היה מנדה את המוציא דיבה עד אשר הוא יפצה, אבל בזמנינו לא מנדים, כך שיוצא שאין שום דרך להוציא כסף מהמוציא דיבה.