אם נתבע בערכאות רשאי להגיש תביעות שכנגד

ב"ה
כבוד הרבנים שליט"א
אם יהודי שומר תורה תבע אותי בבית משפט אזרחי האם אני יכול בכתב ההגנה חוץ מטענות נגד התביעה שלו להוסיף תביעות שיש לי נגדו שקשורים לדיון שבינינו או שאת התביעות שיש לי נגדו אני צריך להציג בבית הדין הרבני.
בברכה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

עליך לתבוע אותו בבית דין רבני שיסגור את התיק בבית משפט ולהעביר את כל התביעות ההדדיות לבית דין בלבד. במקרה שהוא יסרב, אתה יכול לתבוע אותו כל תביעה אפשרית, לרבות תביעות שאתה יודע שלא היו מתקבלות בבית דין. וזאת משום שזכותך להציל את עצמך בכל דרך שתוכל. לאחר שתקבל פסק דין לטובתך, עליך לפנות לדיין לברר כמה מותר להוציא ממנו.

אם זמן העומד לרשותך להשיב בכתב הגנה ותביעה שכנגד עומד לחלוף, ניתן להגיש ובד בבד לתבוע בבית דין.

בהצלחה,

מקורות:

עיין בשו"ת מהרש"ם ח"א סי' פט.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב שליט"א
    נראה לי שאולי יש כאן חוסר הבנה של המושג "תביעה שכנגד". הכוונה היא שכאשר מוגשת תביעה כנגד נתבע, אזי, הנתבע יכול להגיש תביעה שכנגד, נגד התובע גם בעניין שלגמרי אין לו קשר לתביעה שתבעו אותו. למשל אדם תבע את חברו על כך שהוא פגע ברכבו. הנתבע יכול לתבוע אותו חזרה באותו תיק, על כך שהוא הלווה לו כסף והתובע לא פרע.
    אינני מבין מדוע אם כן, מותר לתבוע בערכאות בחזרה בתביעה שאין לה כל קשר לתביעה המקורית.
    בברכה,

  2. כאשר אדם נתבע בערכאות על כסף שלפי עמדתו הוא פטור, הוא רשאי להציל את עצמו בכל דרך, גם בדרך תביעה אחרת שלא קשורה בכלל.