הליכה לאותו קבר פעמיים באותו היום

האם אפשר ללכת לאותו קבר פעמיים באותו יום?
והאם זה משנה כשמדובר בקברי צדיקים (קבר הרמב"ם בנדו"ד)?

תשובה:

שלום רב

המנהג הוא שלא הולכים לאותו קבר פעמיים באותו היום, אבל נראה שבקברי צדיקים לא הקפידו על זה.

מקורות:

מקור הנהגה זו בצואת רבי יהודה החסיד, והובא בס' זכרון אליהו, וכ"כ בקיצור השל"ה, ובטעמי המצוות לרח"ו פ' ויחי. אכן יש שהקילו בזה אם נתחדש לו צורך – בקשה מסוימת להתפלל וכדומה – לאחר שהיה שם בפעם הראשונה, וכן דייק בס' אבן יעקב סי' מד, ולמד זאת מלשון הצוואה הנ"ל. וראה שם בזכרון אליהו, שבשעת הצורך ניתן לומר בביקורו הראשון שהוא מתעתד לשוב פעם נוספת באותו היום.