שותף שנתפס גנב, סילוקו מהשותפות וכיצד להתחלק

שלום,

יש לי מכולת עם שני שותפים. אני והראשון קנינו את המכולת לפני 10 שנים. לפני שנתיים השלישי שילם לשנינו 300 אלף ש״ח ונכנס איתנו לשותפות. תפסנו אותו גונב מהחנות כסף 3 פעמים ואנחנו לא יכולים לדעת כמה וכמה זמן זה נמשך. אנחנו רוצים להוציא אותו מהשותפות מיד. השאלה היא האם וכמה מגיע לו לקבל על חלקו בעסק.

תודה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

שותף שגנב ניתן לדרוש לסלק אותו מהשותפות, גם ללא רצונו וגם בניגוד להסכם.

כמובן שמה שגנב צריך להיות מקוזז משליש שווי העסק. אבל, הוא לא מפסיד את כל חלקו אלא מה שיוכח או שיודה שגנב בלבד.

חז"ל תקנו שבועה כאשר יש עליו חשד מבוסס שהוא גנב. גם אדם שגנב, אם לא עשה זאת בפני שני עדים הוא עדיין כשר להישבע. כך שאם תתבעו אותו בבית דין, בית דין יחייב אותו שבועה או יפשר במקום השבועה.

מקורות:

לעניין סילוק שותף שגנב עיין נתיבות סי' קעו ס"ק לג. שבועת השותפים היא בשו"ע חו"מ סי' צג.