למי שייכים "דמי ביטול" לבעלים או למתפעל

אני מנהל דירות נופש עבור בעלי דירות , כלומר בעלי הדירות נותנים לי להשכיר את הדירות לנופשים לתקופות קצרות ואני מתוגמל לפי הצלחה.

אחד השוכרים הזמין את הדירה דרך אתר שבו אני מפרסם ביוזמתי , הדייר ביטל את ההזמנה והאתר חייב אותו לשלם דמי ביטול אותם הם מעבירים אלי.
האם הכסף של דמי הביטול מגיע לבעלים או לי.

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שאתה מקבל אחוז מסויים מסך הכסף שמגיע בגין השכרת הדירות. אם כך, אחוז זה תקף גם על דמי הביטול. גם זה נחשב לריווח עבור הבעלים. דוגמא לכך אנו מוצאים באדם שדכן שעשה שידוך, אולם בסופו של דבר השידוך התבטל, אולם הצד המבטל חוייב חוייב לשלם על ביטול השידוך. שזו גם סיבה לחייב את הצד השני בדמי השדכנות משום שהוא "הרוויח" דמי ביטול השידוך. ראה חו"מ סוך סי' קפה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לא הבנתי איך הנידון דומה לראיה.
    אני מסכים עם התשובה ומטעם שונה (ואולי גם הרב המשיב התכוון לכך). מאחר והמתווך פרסם באותו אתר (אף שעשה זאת על דעת עצמו) הרי זה כאילו סיכם עם השוכר שבמקרה של ביטול הוא ישלם כך וכך וקיבל ממנו בקנין על כך. ומאחר ואף סיכום זה בכלל הסכם השכירות, הרי זה כשליח למכור שמכר ביותר ממה שהתבקש שהריווח למוכר (שו"ע חו"מ סי' קפב סעיף ה). אבל, מגיע למתווך אחוזים ככל דמי השכירות.