הכשרת לב בהמה או עוף / הכשרת כלים

שלום רציתי לשאול לגבי עשיית בשר שנקרא בשר עוף לבבות איך ניתן לעשותו האם מותר לטגנו במחבת או לשים בתנור ואם זה אסור בגלל הדם אז מה הדין אם טגנו את זה במחבת או אפו בתנור בתבנית מתכת מה דין הכלים האם הם נאסרים מחמת הדם והאם ניתן להכשירם

תשובה:

שלום רב

הכשרתו של הלב שונה מעט משאר חלקי העוף, יש לפתוח אותו ולהוציא את הדם הצרור בו, לחתוך את גיגיו ולהסיר את ערלתו, ורק אחר כך אפשר להכשיר אותו במליחה והדחה כדין. ראה רמ"א יו"ד סי' עב סעי' ד. אגב, מנהג בגדד היה שגברים לא אוכלים לבבות כיון שהם גורמים לשכחת הלימוד, ובכף החיים שם החמיר בזה גם לגבי נשים, וכתב שיש לכך מקורות על פי סוד.

כמו בן שאם בישלו או טיגנו את הלבבות ללא הכשרה כדין, דין הכלים כמו כל מאכלות אסורות שהתבשלו בה, ובכל כלי הדין שונה, לגבי טיגון במחבת, אם רגילים להשתמש בכמות משמעותית של שמן יש צורך בהגעלה, אם שמים מעט מאוד שמן [מחבת טפלון] יש להמנע מלהכשיר את המחבת, כיון שלדעת הרבה  פוסקים יש צורך בליבון ממש, תבנית אפייה גם אם הדבר לא נעשה עם הרבה רוטב יש בעיה להכשיר, כיון שהיא צריכה במקרה כזה ליבון חמור, וזאת לא ניתן לעשות כיון שיווצרו בה חורים הרבה קודם. ולדעת השו"ע (או"ח תנא ו) שההכשרה היא לפי רוב תשמישו של הכלי, גם אם הפעם זה היה עם וטב לא נוכל להכשיר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אז שאני קונה לבבות מהקצב הבנתי שעלי לחתוך את הערלה ולעשות חתכים שיצא הדם ולשטוף ואחר כך למלוח במלח ולחכות שעה ושוב לשטוף ואחר כך מותר לבשל או לטגן רגיל האם הבנתי נכון