צידת יתושים בשבת

האם מותר בשבת לכפות כלי (כגון כוס חד פעמית) על יתוש ולהוציאו בדרך זו מן הבית?

תשובה:

שלום רב

אין כל היתר, פעולה כזו נחשבת לציה גמורה האסורה בשבת [אמנם מדרבנן כיון שבאופן זה היא מלאכה שאינה צריכה לגופה].

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. כבוד הרב,
    אינני ח"ו בא לערער על פסקו של הרב שליט"א, רק לברר:
    מדוע אין לדמות זאת למה שכתב מרן השו"ע בסימן שטז' סעיף ט' גבי צידת פרעוש, ונאמר שאם הוא נמצא על בשרו, שמותר לתופסו (מבלי להורגו) ולזורקו החוצה מהבית (וכמ"ש האחרונים דהוי כקוץ בעלמא, וממילא אין בו מוקצה).
    ועוד דאם יש ילדים קטנים בבית, והיתוש ממש יכול להזיק להם, שהרי עורם מאד רגיש- לכאורה יש לצרף ספק אם הלכה כדעת רבינו ירוחם- שמותר לצודו אפילו אינו עוקצו עתה, וגם אם לא, הרי קיימ"ל שילדים נחשבים כחולה שיאב"ס- וכמו שפסק הרמ"א בשכח' סעיף יז'- ולהוציאם מהבית, במידה ונמצאים בו ילדים, אפילו מבלי שעוקצו.

    תודה רבה, וסליחה על הבורות.
    יונתן

  2. התכוונת להקשות והבאת ראיה לדברי… הרי להדיא חילק שם השו"ע בין אם הוא נעקץ עכשיו או לא, וראה שם משנה ברורה שגם אם הוא על בשרו תחת חלוקו שעלול מידית לעקוץ התירו.
    ילד שאינו סובל מרגישות מיוחדת לא יקרה לו כלום מהעקיצה, ופוק חזי… איזה ילד לא נעקץ בקיץ מיתושים??

  3. ומה יהיה הדין אם אכניס את היתוש לתוך שקית זבל או לכל מקום המוגדר כצידה דרבנן (2ריצות) וכיוון שאין במינו ניצוד ,הוי תרי דרבנן במקום צער .האם שייך להתיר באופן כזה ?
    מדוע צידה על מנת לשחרר נקראת צידה בכלל ? אין לזה שם מעשה של ציד .
    תודה רבה !