חובת החזן להתפלל כנוסח המקובל במקום – המשך

האם במקרה ששליח הציבור ספרדי והציבור מורכב מכל העדות האם אפשר לכפות על החזן להתפלל בנוסח שונה מנוסח עדתו?

תשובה:

שלום רב

אם יש בבית הכנסת מנהג קבוע שנקבע על פי מיסדיו או חברי בית הכנסת הקבועים, גם אם כרגע רבים מבני המנין מתפללים בנוסח אחר יש להתפלל לפי נוסח בני המקום, לפי שהכל נקבע על פיהם באותו בית כנסת, אבל אם מדובר בבית כנסת כללי שאין בו מנהג קבוע, כמו בכותל המערבי, או בשטיבלאך ציבורי שמתפללים בו אנשים מזדמנים בלבד, יתפלל כל חזן כפי מנהגו.

יתר על כן כתב בשו"ת אגרות משה ח"ב סי' כא, שאם בית הכנסת התייסד על יד בני עדה מסוימת וברבות השנים התמעטו המתפללים ובאו לשם מבני עדה אחרת, גם אם בני העדה השניה רבים מבני העדה הראשונה, אין לשנות מהנוסח שנקבע במקום תחילה! והרבים נגררים בזה אחר המיעוט שקדם להם! וכ"כ בתשובות והנהגות ח"ב סי' נג, שאין לשנות מהנוסח הראשון אלא אם כן אחזקת בית הכנסת ממונת מבני הקהילה השניה שבאו אחריהם.