ברכת כהנים כאשר הכהן אוחז באמצע שמונה עשרה

כהן יחיד המתפלל עמידה כאשר שליח הציבור מתפלל חזרת הש"ץ:
האם הכהן חייב/רשאי לעקור את רגליו כדי לקיים מצוות עשא לברך את העם? מה דינם של יותר מכהן בודד? האם חל על ציבור המתפללים להברך?

תשובה:

שלום רב

ברור שבאמצע תפילת שמונה עשרה הכהן אינו רשאי לעקור רגליו ללכת לברך ברכת כהנים, ואף הציבור אינו חייב לחזר אחרי כהן, אבל על הכהן לעשות השתדלות רבה שלא תארע לו תקלה כזו, לבוא בזמן לתפילה שיוכל לעקור רגליו בזמן לפני רצה ולקיים את מצותו.

אמנם אם הוא כהן יחיד בבית הכנסת ואוחז בדיוק בברכת ההודאה במקום הראוי לברכת כהנים, אם עקר רגליו לפני רצה [על ידי קפיצה קלה לפניו] הוא יכול ואף צריך לברך ברכת כהנים ואחר כך ישוב לתפילתו.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' קכח ס"ק קו, שיש סוברים שתמיד הוא חייב להפסיק תפילתו לצורך הברכה אך הכרעת האחרונים היעב"ץ ועוד שאינו מברך אלא בצטרף שלושת התנאים הנ"ל, שהוא כהן יחיד, עקר רגליו, ואוחז בברכת ההודאה. וראה שתובות והנהגות ח"ג סי' נב, שכדי לחוש לדעת המחמירים בזה בכל אופן, אם יש שם עוד כהנים יתפלל שמונה עשרה מחוץ לבית המדרש כדי שלא יכנס בספק זה.