צוואה שכתב המוריש שיהיה מותנה בהסכמת השליש

בס"ד
השאלה: האם ניתן בצוואה בכתב לתת לשליש, הוראה בע"פ שמאפשרת לו לשחרר מכספי העיזבון ליורש ספציפי רק אם עמד בתנאי מסויים . לדוגמה : " הסכום שינתן ליורש פלוני אלמוני יהיה כפוף להסכמתו של השליש " . ( כאשר מהי ההסכמה הספציפית ידועה רק לשליש ולמוריש ) .
ב. כיצד ניתן להוסיף התניות בע"פ למסמך כתוב וחתום ע"י המוריש המעיד על גמירות דעתו ללא כל הוספה כתובה כנספח לגוף הצוואה?

תשובה:

שלום רב,

אם אני מבין את כוונתך, המוריש כותב מוריש את כספו לפלוני בכפוף להסכמתו של השליש. התשובה היא: כן, בודאי שניתן לעשות זאת. ואין כל בעיה לעשות תנאים בירושה, ואין לזה כל קשר לחוסר גמירות דעת.

צוואה פועלת אך ורק מתוקף קנין שנעשה מחיים. כלומר, היום המוריש מקנה סף מסויים עם תנאי לפלוני. התנאי הזה יכול להיות אם היה כך או כך, או אם יהיה כך או כך. ולכן גם ניתן להתנות אם השליש יסכים או לא. ומיד לאחר הקנין שנעשה מחיים, הכל חלוט, והוקנה לפלוני בכפוף לתנאים עם כל הגמירות דעת הנדרשת לקנין.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    במחילה מכבוד תורתו . הריני חולק על דעתו.
    1.כל הצוואות פרט לצוואה בע"פ חייבות להיכתב במפורש בכתב. אין להכיר בקיומן של "השלמות" בע"פ לצוואה כתובה.

    2. מאחר ותנאי זה בע"פ אינו כתוב כלל בגוף הצוואה , הרי שעפ"י הדין לא ניתן לאכוף בקשה של המוריש שלא פורטה בצוואתו.

    3. תפקידם של עוה"ד שערכו את הצוואה הוא לערוך את הצוואה באופן ובצורה המוכתבת גם ע"י החוק. אם אמנם אחד המצווים רצה להוסיף דבר מה לצוואתו הוא היה צריך לדרוש זאת מעוה"ד הנכבדים, ולהוסיפה בכתב בגוף הצוואה.

    4.מאחר וחתימה על מסמך כלשהו מהווה ראייה לגמירות דעתו של החותם והסכמתו לכל תוכן המסמך עליו חתם, אין אפשרות לקבוע כי המנוחה ו/או המנוחים ז"ל גמרו אומר בדעתם להוסיף בכתב תנאי ספציפי זה בצוואתם .

    5.חזקה היא שכל מי שטוען שאכן תנאי זה נאמר ,עליו הראיה ,על פי כל דיני הראיות.

  2. זוכתך לחלוק עלי, אבל תשתדל להיות בהיר בשאלה כדי שהתשובה גם היא תהיה בהירה.

    שאלת שאלה עקרונית האם ניתן לתת הוראות שהצוואה תהיה כפופה לתנאי מסויים. והתשובה כן! כמובן שהכל צריך להיות כדבעי, ושאין חולק על כך. אם יש ויכוח על העובדות, על הויכוח הזה לדון בבית הדין ככל דיון שיש בין טוען לנטען.