סידור קידושין למי שאינם שומרי נדה / בועל נדה – לענין דברים שבקדושה

שלום לרבנים רציתי לדעת אשה שלא רוצה בשום אופן ללכת למקוה והבעל בשום אופן לא מוכן לותר עליה האם עדיף לחתן אותם כדת משה וישראל רק בלי מקוה או עדיף שיתחתנו אזרחי? 2 ומה הדין איש שהיתחתן באזרחי האם עולה לס"ת האם מצטרף למנין? תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אם ברור שהם יתחתנו בחתונה אזרחית, נראה לי שכדאי לחתן אותם כדת משה וישראל.

אכן צריכים לדעת בשו"ת אגרות משה (ח"ט אבה"ע סי' ו') הסתפק במקרה כזה האם לסדר להם קידושין, או לא. ועל אף שאין בכך איסור מסייע לדבר עבירה או לפני עיוור משום שממילא הם ביחד. בכל זאת הסתפק האם כדאי לחתן אותם או לא. בסופו של דבר אם המניעה לסדר להם קידושין, עלול להביא אותם לדרדור רוחני נוסף אולי כדאי לחתן אותם, ובכל זאת הניח בצריך עיון. לכן גם במקרה זה, אם ויתור על החתונה היהודית, תוביל אותם למקום רוחני רחוק יותר, כדאי לחתן אותם משום שמעיקר הדין אין בכך כל בעיה.

לגבי העליה לספר תורה. אין בעיה הלכתית לעלות אדם שהתחתן אזרחית. אולם הבעיה הקשה יותר היא העובדה שהאיש הוא "בועל נדה", וכיצד בשאט נפש יעלה לתורה ויאמר "אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו…" אולם מעיקר הדין הוא מצטרף למנין ולכל דבר שבקדושה, ראה ביאור הלכה סי' קצט ד"ה עם הארץ.