להחזיק עותק של שיעורי וידאו שפורסמו ביוטיוב

לכבוד הרבנים שליט"א
חבר שלי מצא ביוטיוב סדרת שיעורים במקצוע מסויימת והוריד אותם לעצמו ונתן לי עותק. התקשרתי לבעל המחבר [יהודי] ושאלתי אותו אם זה אכן בחינם, אמר לי שהוא העלה אותם ביוטיוב לתועלת הציבור וכמו"כ יש לו אתר משלו שבו יכולים לצפות בהשיעורים אבל הוא לא מסכים שהשיעורים יהיו במחשב של הזולת. אני לא יכול לצפות באתר שלו וכן ביוטיוב – האם אני יכול להחזיקם במחשב שלי?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אתה יכול להחזיק אותם במחשב, גם ללא הסכמתו. אם ידוע לך שהשיעורים כבר לא קיימים ביוטיוב, ראוי להסיר אותם מהמחשב.

מקורות:

באופן כללי לא ברור אם ניתן למנוע לפי חוק זכויות יוצרים מלעשות שימוש אישי בקבצי שמע או וידאו. עיין כאן. במקרה זה שבין כך השיעורים מופצים ביוטיוב ולא רק באתר האישי, אין הגיון להפלות לרעה אדם שאין לו גישה ליוטיוב וניתן להסתמך על כך שעיקר הקפדתו של בעל השיעורים הוא רק שתהיה לו האפשרות להוריד אותם מיוטיוב כאשר ירצה בכך ועל כך שכלל לא ברור שהוא יכול למנוע מלעשות שימוש אישי. כל שכן, כאשר השיעורים כבר הועתקו והנידון הוא רק אם למחוק אותם.