לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מכירת חמץ באינטרנט לבן חו"ל

בס"ד,
האם בן חוץ לארץ (ארה"ב) שמגיע לארץ לחג הפסח יכול לבצע מכירת חמץ באינטרנט ? האם המכירה תופסת לגביו ?

תשובה:

שלום רב,

השאלה היא לא האם הוא יכול לבצע מכירה באינטרנט, בגלל שבמכירות באינטרנט הם רק עושים את הרב שליח למכור עבורם את החמץ. כלומר, השאלה היא רק האם הוא יכול למכור את החמץ במקום שהחמץ יימכר לפי זמן ארץ ישראל או לפי זמן ארה"ב.

במקרה כזה שהוא נמצא בארץ עדיף שימכור לפי זמן ארץ ישראל, שהרי בארה"ב החמץ שלו יימכר לגוי כ 5-6 שעות לאחר זמן האיסור כאן בארץ (בהתחשב בכך שמוכרים את החמץ כשעה לפני זמן האיסור). ואם האיסור נקבע לפי המקום בו נמצא האיש, נמצא שהוא עובר על בל יראה ובל ימצא כל הפסח. משום שלאחר זמן האיסור, כבר לא ניתן למכור את החמץ. (עי' שו"ת עונג יו"ט סי' לו, ושו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' כה, וראה עוד בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' צד).

אולם אם הוא נמצא בארה"ב עדיף שימכור את החמץ במקום שמוכרים אותו בפועל שם. משום שלא סביר שהוא ימכור את החמץ (לפי שעון א"י) לגוי. ועדיין ישתמש בחמץ (בארה"ב).

לכן אנו באתר כשאנו מציעים אפשרות למכירת חמץ, אנו מבקשים לציין את המיקום של האיש, כדי שנוכל להשתדל למכור את החמץ של כל מקום לפי מקומו. (ובפרט במקומות המזרח שזמן האיסור חל לפני זמן האיסור בארץ ישראל).