מצא אבידה לאחר ייאוש ויודע מי המאבד

1. ראובן איבד שטר של 20 ש"ח. הוא פנה לשמעון ושאלו אם מצא. שמעון השיב בשלילה ונפנה גם הוא לחפש, ולבסוף מצא בקרבת מקום את שטר הכסף. האם חייב להחזירו?

2. מה הדין אם שמעון היה רואה את שטר הכסף נופל לראובן? האם חייב להחזיר מיד?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

1. יש מצווה לפנים משורת הדין להחזיר אבידה אף לאחר ייאוש. במקרה זה, אין הוכחה ששמעון מצא את אותו השטר שנאבד לראובן. אבל, עם זאת, אם שמעון משוכנע בליבו שמצא את השטר של ראובן, יש לו מצווה להחזיר לפנים משורת הדין.

2. בוודאי. עליו להחזיר מיד ואסור להמתין עד שראובן יראה שנאבד לו ויתייאש.

מקורות:

1. עיין שו"ע חו"מ סי' רנט סעיף ה.

2. עיין גמ' ב"מ דף כו ע"ב "ראה סלע שנפלה".