איסור ריבית בחברה בע"מ, בנק בחו"ל שנסחרת בבורסה

שמעתי לפני כמה שנים מפי מורה הוראה בבני ברק בשם הרב אלישיב זצ"ל שאין שום איסורי ריבית בהלוואות מחברה שנסחרת בבורסה (לדוגמא בנקים), וכן להפך, משום שאין מישהו שנקרא בעל החברה (כי לכאורה הבעלים הם בעלי המניות, אבל בפועל הם לא מאן דאמר, אין להם כח ודעה בחברה, ומי שיש לו כח ודעה הם חברי הדירקטוריון אבל הם לא בעלים), וממילא אין פה מלוה (או לוה), ולכן אין איסור.
בפועל ראיתי בשמו דברים שונים, אשמח אם תוכלו לעשות לי קצת סדר בדבריו.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בהלוואה מבנק שבעלי המניות העיקריים הם יהודים ודאי שיש איסור. כל הנושא הוא אם מותר לקנות בבורסה מניות של בנק בחו"ל שהוא מלווה בריבית גם ליהודים, אם זה נחשב כאילו היהודי שקנה את המניות מלווה בריבית. או אם מותר ללוות בריבית מבנק של גויים שנסחר בבורסה וככל הנראה יש גם בעלי מניות יהודים. ובזה הגרי"ש אלישיב התיר והמנחת יצחק אסר. השאלה נוגעת גם אם מותר להחזיק מניות של חברות של גויים בפסח, על אף שלכל חברה יש חמץ.

מקורות:

עיין כאן.