פדיון הבן לאחר הפלה בשבוע שמיני

אני כרגע בהריון עם בן זכר ב״ה. רציתי לשאול אם היתה לי 2 הפלות לפני עושים פדיון הבן? אחד היה בשבוע 6 והראשון היה בשבוע 8 אך לא היה שק ועובר זה היה בחשד להריון מחוץ לרחם או הריון כימי שהגוף מייצר.

תשובה:

שלום רב

חכמים אמרו, שהבא אחר נפל [כלומר שהפילה אמו ולד לפניו] אינו נחשב בכור לענין פדיון הבן, וזאת בשני תנאים: א. הולד הקודם היה בן ארבעים יום. ב. היה בו צורת אדם. להלכה חוששים בכל מקרה שבו יצאה שליה או חלקי עובר שמא היה בו צורת אדם והבא אחריו פטור מפדיון. במקרה שלך, העובר בשבוע השישי הוא פחות מארבעים יום [הרופאים סופרים מתאריך וסת אחרון, אולם האמת היא שההריון מתבצע בערך שבועיים אחר כך], והעובר שנפל בשבוע השמיני היה ללא שק ללא שליה כך שודאי לא היה בו צורת אדם, כך שנראה שיש לפדות את הבא אחריהם בברכה.

בהצלחה רבה ולידה קלה!

מקורות:

ראה בכורות מו ע"ב, ושו"ע סי' שה סעי' כב – כג. וראה בבית יוסף שם שגם נשים נאמנות להעיד על כך ואין צורך בזה בעדות ממש. ואף שבשו"ת חכם צבי בסי' ק"ד כתב שבזמנינו אין אנו בקיאים להבחים בריקום איברים, נראה שאם לא היה שק הריון כלל אין מקום לספק.