לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שינוי יעוד של כספי צדקה

בע"ה
האם יש לי רשות לקחת כסף ששמתי בקופת צדקה למוסד מסוים ולשנות את יעוד התרומה לדבר אחר כגון: הכנסת כלה?
האין זו גניבת דעת?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

כסף שנועד למטרה מסויימת אסור להעבירו למטרה אחרת. כאשר אדם מניח כסף בקופה של מוסד כלשהו בביתו, הרי זה כנודר לתת לאותו מוסד כי כך מתפרש המעשה שעשה והמחשבה שקדם לו, נמצא ששינוי מזה לארגון או לבן אדם אחר אסור כאמור.

יתר על כך יש גם לדון שהקופה שהיא בבעלות של ארגון הצדקה היא כמו כליו של הארגון ובנתינת הכסף בתוכו הרי זה כאילו כבר נתן את הצדקה בפועל לארגון, ובוודאי במקרה כזה אין בידו להתחרט.

מקורות:

יעויין בשולחן ערוך יו"ד סי' רנ"ט ס"א ושם בגליון מהרש"א ובחושן משפט סימן ר' סעיף ג'.