האם מעשר כספים צריך לתת בדיוק או שאפשר לתת באופן מרווח?

שלום כבוד הרב…
אם אני רוצה לתת שנה אחורה כספי חומש מהכנסות שלי , אבל שמעתי שהעניין הוא לתת בדיוק חומש/מעשר מהכנסות , האם אני יכול להגיד שאם נתתי יותר מחומש, זה צדקה רגילה בלבד?

וכמה זמן לפני שאני נותן אני צריך להגיד שזה צדקה בלבד,בשביל לזכות לסגולה של העושר?

תשובה:

שלום רב

לכתחילה אכן יש לחשב את המעשרות בדקדוק ממש ולתת לא פחות ולא יותר כמבואר בכנסת הגדולה בסי' רמט, וכ"כ בפתחי תשובה שם בשם החוות יאיר סי' רכד, שאדם המעשר יותר מכדי חובתו מחסר ממצוה זו, שכן חובת ההפרשה היא בדקדוק, אלא שבשם המשנת חכמים שם הביא שחלק עליו בזה, וכ"כ בשבט הלוי ח"ה סי' קלג שמי שמתקשה לאמוד בדיוק את רווחיו יתן לפי אומדן עד שיצא הספק מליבו וידע שנתן מספיק. וכמדומה שכך נוהגים העולם.

ברגע שאתה נותן לצדקה זה נחשב לך, אין כאן חובת אמירה.