ניכוי הוצאות מחישוב המעשר כספים

שלום כבוד הרב..
אני מקבלת מזונות ונכות ביטוח לאומי ויש לי הוצאות של גן והוצאות בבית.. האם אני צריכה לחשב את המעשר לאחר ההוצאות? נגיד נשאר לי אחרי ההוצאות 2000 שקל אז אני מפרישה מה2000 מעשר? או שאני מפרישה מכמה שאני מקבלת בלי קשר להוצאות?

תשובה:

שלום רב

את המעשר כספים מפרישים מכל ההכנסות ללא ניכוי הוצאות מחייה וכדומה, אולם כן לאחר ניכוי הוצאות הנדרשות לצורך העבודה כמו הוצאות נסיעה לעבודה, מיסים, ביטוח לאומי התלוי ברמת הכנסה וכדומה. מי שפרנסתו דחוקה לו מאוד יוכל לסמוך על דעת הסוברים שמנכים הוצאות מחייה מחישוב המעשר, אולם זה בדיעבד ממש.

מקורות:

הברכי יוסף (יו"ד רמט,ה) הביא דברי הכנסת הגדולה שכתב שאפשר לנכות הוצאות ביתו, וחלק עליו. אך כדברי הכנסת הגדולה כתבו האבקת רוכל סימן ג' והקיצור שולחן ערוך סי' ל"ד ס"ד. וכך משמע גם בדברי האהבת חסד פי"ח אות ג'. אכן בשבט הלוי (ח"ה קלג,ד) כתב שמשמעות הפוסקים היא שלא כהכנסת הגדולה וכך ראוי לנהוג, אלא אם כן המצב דחוק. אלא שכתב שהוצאות הנדרשותלצורך העבודה מנכים מחישוב המעשר, וכאמור.

וראה שם שאנשים שפרנסתם דחוקה יעשו כהכנה"ג ויורידו הוצאות הבית וכו' אבל בעלי פרנסה מרווחת יחמירו כהברכי יוסף.