אופן גביית וחלוקת צדקה בזמנינו

לכבוד הרבנים שלום רב.
ברצוני לשאול האיך הדין היום בנושא איסוף צדקה וקבלת צדקה.
האם ראש כולל הנותן מלגה לאברכים צריך שיתוף של עוד שנים בהחלטה כמה יקבל כל אברך או שמא זוהי החלטתו הבלעדית? שאלה נוספת אם בא מישהו ונותן תרומה נאמר ברחוב האם צריך עוד אדם אחר להיות עמו?.
האם קיים כאן הדין של גבייה בשניים וחלוקה בשלושה?

תשובה:

שלום רב

ראש כולל אינו צריך אחרים איתו, כיון שכל התורמים נותנים לו על דעת כן וסומכים עליו, והעסק לא בנוי כלל כקופה ציבורית, אלא כתרומה למוסד פרטי על דעת בעלי המוסד. הדין האמור עוסק בקופה שכונתית שאף אחד אינו בעלים עליה והנתרמים אינם קשורים אליו כמו אברכי כולל לרבם, אלא הם משמשים פשוט כשלוחי הקהל לחלק לעניי השכונה. משום כך גם כאשר אתה נותן תרומה ברחוב לאדם פרטי לא קיים דין זה.

אמנם, גם לגבי קופה שכונתית יש שכתב שבזמן הזה אין חובה להקפיד על המנין האמור של גבאים, ראה מרדכי בבא בתרא סי' תפח, וכ"כ באור זרוע צדקה סי' ב, ובטעם הדבר כתב הבית יוסף בסי' רנו, שעיקר החובה למנות מספר גבאים הוא כדי שיוכלו למשכן על הצדקה ולכוף כל אדם לתת כראוי לו, והיום לא נהגו למשכן על הצדקה.