עשה צרכיו ובא ליטול ידיו לסעודה, כיצד ינהג?

1)אם אני שוטף ידיים עם סבון, האם מותר מיד אחר כך ליטול ידיים לסעודה, או כיוון שהידיים נקיות כבר זה בעיה?
2)ואם שטפתי ידיים עם סבון, או בלי סבון, נניח אחרי שירותים, ולאחר כמה דקות אני רוצה ליטול ידיים לסעודה, זה אפשרי, או כיוון שהידיים נקיות כבר זה בעיה?
3)האם מותר לעשות ההפך- קודם ליטול ידיים לסעודה, לברך, לנגב, ואז לשטוף ידיים עם סבון?

תשובה:

שלום רב

1. 2. לפי הטעם שחיוב הנטילה הוא משום נקיות זה עלול להיות בעיה, וכפי שהזהיר המשנה ברורה בסי' קסה סעיף א במי שעשה צרכיו לפני האכילה, שאם יטול ידיו ויברך אשר יצר, שוב לא יוכל ליטול ידיו לסעודה בברכה אלא אם כן יטנפם שהרי הם כבר נקיות מנטילתו הראשונה. אכן כאן יש להקל יותר כיון שהנטילה הראשונה לא היתה עם כלי ולא צאת בה ידי חובת נטילה.

3. במשנה ברורה שם הביא בסוף דבריו שיש נהגו ליטול פעם אחת ולברך על נטילת ידים ולאחר המוציא לברך אשר יצר, וראה תשובות והנהגות ח"א סי' קסח שיש שהעיד שכך נהג החפץ חיים בעצמו.

בהצלחה