נכוי מכספי מעשר בגין הוצאות על ילד מאומץ

שלום עליך רבי ומורי.
האם ניתן לנכות מכספי המעשר הוצאות בגין הוצאות ילד/פעוט מאומץ (טיטולים,סימילאק…) ?
במידה וכן , האם יש משמעות לגיל הילד המאומץ ?
תזכו למצוות.

תשובה:

שלום רב

ברור שלגדל ילד מאומץ בבית זו הצדקה הגדולה ביותר וניתן לקיימה מכספי מעשר [ראה ערוך השולחן סי' רמט סעיף ז, אלא שכתב שאם מדובר בנכדו שהאחריות על טיפולו נופלת על האדם באופן טבעי אין ליטול מכספי מעשר, אך כמובן גם זה תלוי קצת בנסיבות]. אלא שבענין זה צריך להפריד בין אומנה לאימוץ, שכן באומנה שמקבלים כסף מהמדינה, הכסף שניתן לצרכי הקטן אתה לא רשאי לקחת לעצמך ולפרנס אותו מהצדקה, אלא אם כן הוא נצרך ליותר מכך, או שהכסף ניתן לך כשכר על הטירחה ולא לצרכי הקטן, אבל באימוץ שלמיטב ידיעתי לא מקבלים כסף מהמדינה למעט קיצבת ילדים רגילה, תוכל לפרנס אותו ממעשר כספים. ונראה שאין לחשוש כאן לנדר גם אם בתחילה לא חשבת על כך והיה בדעתך לפרנסו משלך, שכן גם היום אם הוא יזדקק ליותר אתה לוקח אחריות על צרכיו, ובתחילה פשוט לא ירדת לפרטי הענין והאפשרויות שלפניך. לסיכום, מותר.