חלוקת ירושה ושלום במשפחה

לפני 19 שנה אבי נפטר לא השאיר ירושה אן בשיחה אמר לי כי הוא מבקש את הדירה לחלק באופן שווה בין הילדים וסכום שהיה בקופת הגמל להעביר לאח (אנחנו 4 בנות ובן) אני רוצה לציין שהאח ושתי אחיות לא נשואות אחות אלמנה ללא ילדים ואני נשואה ב"ה עם 4 ילדים
אחי לא רצה לשתף פעולה אתנו היה בכעס עם אבי ואיתנו גם כשאבא היה בחיים אומנם הוא ביקר אותו וכלפי חוץ הכל היה בסדר.כשאבא נפטר ביקש לגור בדירה ושאנו לא נבוא יותר לדירה זה הפריע לי ולא הסכמתי במשך שנה הינו עושים שבתות בבית של אבי עם תפילה ביום שישי של קהל מבית הכנסת

אחי היה שולח אנשים להגיד לנו מה הוא מוכן לתת לנו אך לא דיבר ישירות מה גם שהיה מציע סכום מועט אחרי שנה הבית נסגר מדי פעם השכנים היו מודיעם לנו על נזילות פריצות בדירה וכו… לאחר כשלוש שנים פנינו לעורך דין והדירה נמכרה היתה חלוקה שווה בדירה וכספים שהיו בחשבון של אבא עברו אליו. כמובן שאנו לא בקשר הוא מאוד כעס למרות שעורן הדין נתן להגיב על החלוקה בקשנו לשמוע מה הוא רוצה אך הוא לא עשה זאת והיום אנחנו לא מדברים והוא לא רוצה לשמוע עלינו קרובי משפחה נסו להביא שלום אך לא בהצלחה
יש לי ילדים בני 39 ו.38 לא נשואים וכשאני הורכת לרב לבקש ברכה אומרים לי תעשי שלום עם האחים

מה לעשות ? הלכתי אליו הביתה ןסגר לי את הדלת כתבתי מכתבים מה עוד אני יכולה לעשות

אבקש עצה שחס וחלילה הילדים שלי לא יפגעו.

תשובה:

שלום רב,

בענין השלום שאת מנסה לעשות, הרושם הוא שאכן הניסיון הוא כנה ומגוון ובכל זאת עדיין לא הצלחת להגיע לשלום המיוחל, גם בשו"ע או"ח סי' תרו בהלכות ערב יום כיפור בשעה שצריך לבקש מחילה, גם יש גבול עד כמה להתאמץ בבקשת המחילה. וגם כתוב שם על האדם שמבקשים ממנו מחילה שלא יסרב למחול. לכן אני סבור שמצד הנושא הזה יתכן שסיימת את חובתך בניסיונות.

אולם יש כאן בעיה אמיתית עם חלוקת הירושה. אם האב לא השאיר צוואה, יש לחלק את הירושה בהתאם לחלוקה האמורה על פי דין תורה, כלומר, שרק הבן הוא היורש, ולא הבנות. אמנם יש פוסקים שאומרים שהבנות יכולות לעכב את חתימתן על הירושה (שיש להם זכות עפ"י חוק) וזאת כדי שהבן יגיע איתם לסיכום, כמה הוא מוכן לתת עבור הסכמתן לחתום, שהרי בלי החתימה שלהם אין הוא יכול לממש את הירושה. אבל זה רק באופן שהגעתם לאיזה סיכום. אבל כל עוד שלא הגעתם לכל סיכום, כל הירושה שייכת לו.

יהי רצון שהשלום ישרה תמיד במשפחה, ויהיה לך הרבה נחת מהילדים.