בשלושים ימי האבל – רחיצה / לבישת בגדים מכובסים/ גזיזת ציפורניים / גילוח שיער הגוף

שלום

אדם שסובל מהזעת יתר, האם ואיך מותר להתקלח בשלושים (לאחר שבעה)?
ומחמת אותה סיבה של הזעת יתר האם מותר לספר שיער בית השחי?
כמו כן לגבי החלפת בגדים כמו חולצה, לבנים, מכנסיים.
וכן לגבי גזיזת צפורניים ברגליים במידה והן גדולות ששם לא ניתן בעזרת שיניים?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

א. הרחיצה בימי השלושים תהיה בצונן, כלומר במים פושרים [מערבים רק מעט מים חמים באופן כזה שיהיה ניתן להכנס לתוכם, אבל לא באופן הגורם הנאה], ובערב שבת יש להקל לחפוף את הראש גם במים חמים.

ב. אין להקל בתספורת בימי השלושים בכל שיער שבגוף.

ג. לגבי לבישת בגדים מכובסים, אין להחליף כרגיל, אלא רק כאשר כבר יש בכך צורך מחמת הזיעה, ובאופן זה מותר גם לכבסם במים ללא סבון.

ד. אין לגזוז ציפורניים בכלי.

מקורות:

א. בש"ך סי' שפא ס"ק א ועל פי ביאורו של רעק"א בדעתו, נראה שאסור לרחוץ כל גופו אפילו בצונן, אלא רק פניו ידיו ורגליו, אולם רבים חולקים עליו בזה, ראה דגול מרבבה שם, ושערי תשובה סי' תקמח סקי"ג, וערוך השולחן סעיף ג ופתחי תשובה שם, ובפרט יש להקל בזה למי שמזיע הרבה, שהרי מי שיש לו טינוף ממש רשאי לרוחצו אפילו בימי השבעה.

ב. ראה שו"ע סי' שצ סעי' א.

ג. פתחי תשובה סי' שפט ס"ק ב.