הקנאת כלי חשמלי לגוי כדי לפוטרו מטבילה

שלום הרב,
ידוע שאפשר למסור מכשיר חשמלי (קומקום, טוסטר וכו'), שלא מעוניינים לטבול אותו (מחשש שיהרס) לגוי במתנה ע"מ לקבל חזרה. האם יש עניין להסביר לגוי שזה מתנה כביכול? או שמספיק לתת את לו המכשיר ולבקש ממנו שיחזיר מבלי להבהיר לו, שהכלי הוא שלו במתנה ועכשיו אני משאיל ממנו לתמיד. כלומר: האם יש עניין בהבנתו שזה שלו כביכול.

תשובה:

שלום רב

חובה להודיע לו, הוא צריך לזכות בכלי שיהיה שלו, ודבר זה לא יעשה ללא שתהיה לו כוונת קנין. כמו כן לאחר הקנין הוא חייב להסכים להשאיל, שהרי אסור ליטול את כליו ללא רשותו, שהרי זה גזל עכו"ם שאסור להלכה. אגב יש אפשרות אחרת, לפרק חלק משמעותי בכלי ולתקנו על ידי יהודי, כך נחשב הדבר ככלי שגמר מלאכתו היה על ידי ישראל והוא אינו חייב בטבילה.