נדר לצדקה

שלום וברכה!

נדרתי בעבר לצדקה בלשון זו: "הרי עלי לתת את הכסף הזה שבידי לצדקה". ומיד שמתי את הכסף בתוך קופת הצדקה שבבית הכנסת.

א. רציתי לדעת האם יש מקום לחשוש שמא הגבאים מחלקים אותו לעניים מתחזים וכו' כיוון שלא בדקו מספיק טוב או שיש לחשוש ח"ו שלקחו הגבאים הכסף לעצמם וכו'…? (כמובן שמדובר בבית כנסת שבאופן עקרוני הגבאים נראים כאנשים טובים ישרים והגונים). וא"כ לכאורה יש לעשות התרת נדרים שמא הכסף לא הגיע לצדקה כמו שצריך או שאין לחשוש כלל לזה ואין צורך בהתרה?
ב. אח"כ היו פעמים שנדרתי גם בלשון זו "הרי עלי לתת את הכסף הזה שבידי לצדקה עד כמה שאני מבין שזו צדקה טובה" – משום החשש הזה… ומיד שמתי את הכסף בקופת הצדקה.
האם כאן התשובה תהיה זהה לשאלה א' או שמשום סיבה כל שהיא הלשון הזו גורעת ויש צורך בהתרה?

כיום אני משתדל לתת את הצדקה ללא נדר כלל ומשתדל להתרחק מנדרים…
תודה רבה ויישר כח!

תשובה:

שלום רב

אין שום צורך בהתרת נדרים בשני האופנים, כיון שבנדרים הכלל הוא שהולכים אחר לשון בני אדם, וכיון שבני אדם סבורים שנתינה לקופת הצדקה בבית הכנסת זו צדקה ראויה, וזו גם האמת בדרך כלל עד כמה שידם של הגבאים מגעת, קיימת נדרך בהידור. לעצם הענין טוב עשית שהפסקת עם הנושא של הנדרים שעונשם חמור ואין להתעסק בהם כלל.

יום נעים.