הנאה מסירטון שהוסרט בשבת באיסור

שלום וברכה,
סירטונים או תמונות שצולמו על ידי אנשים ביום שבת האם מותר להסתכל בתמונות ובסירטונים ביום חול?

תשובה:

שלום רב

אם מדובר באירוע שקרה בשבת, כמו תמונות מפגישה מדינית כל שהיא או צילום משחק כדורגל וכו', דבר שלא ניתן היה לבצע ביום חול כיון שהאירוע עצמו היה בשבת, אסור להנות מהתמונות לעולם. אולם אם מדובר בסירטון מבויים שהיה ניתן לבצעו ביום חול ובשבת באותה מידה, מותר להנות ממנו לאחר שיעבור הזמן אותו לוקח להכין את הסירטון. כלומר אם הכנתו אורכת שעתיים – שעתיים לאחר צאת השבת מותר להנות ממנו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש להעיר שכל זה רק אם גוי צילם שיש דין בכדי שיעשו אבל אם יהודי צילם אף שזה אסור הרי אין דין בכדי שיעשו ובמוצאי שבת מותר מיד (ויש שמחמירים במחלל שבת בקביעות לדונו כגוי וזה חומרא ולא מעיקר הדין)
    ועוד שגם הסברא הזאת שמרן הגרי״ש אלישיב אמר שכל מאורע שהיה ולא יחזור על עצמו יש איש איסור הנאה לעולם זה דבר מחודש ולא מוסכם בפי כל הפוסקים.
    וכן גם בגוי כל האיסור אם עשה לצורך יהודי אך אם עשה לעצמו או לרוב גויים אין איסור כלל.

  2. במחלל שבת החמיר המשנה ברורה בסי' שיח ועל פיו אמורים דברינו, אינני יודע טעם להתיר באירוע שנעשה בשבת ולא ידוע לי על חולק בסיטואציה שהזכרתי, לדעתי המקילים דיברו על אירוע שבוים בשבת ויכולים לעשותו שוב בחול.