כבד שנצלה במחבת

שלום וברכה כבוד הרב

אם אמא שלי קונה אוכל לשבת, נגיד שהיא קנתה אוכל טעים אתמול (היא לא שומרת שבת)
האם זה נחשב לי לכבוד שבת? כי היא אתמול קנתה ושמרתי לשבת
או שאולי אני צריך להביא לה כסף מראש?
ונניח שהייתי צריך להביא לה מראש כסף – האם אפשר במאוחר?

ולגבי כבד שבושל במחבת (למרות שהוצא הדם לפני – אבל אני לא יודע בוודאות, כי הוא לא הוצא בגריל רגיל, משהו מיוחד לשריפת פירות כמדומני
אפשר עדיין להשתמש במחבת? הגעלה תעזור?
דרך אגב, ליד המקווה יש מקום להגעלה, אך זה נראה לי חם מאד, איך אני אמור להכניס את היד שלי לשם? ולכמה זמן?
או שצריך להכניס חצי מהכלי, ואז חצי שני?

תודה רבה כבוד הרב!!! :)

תשובה:

שלום וברכה

א. אם אתה שומר אוכל לשבת זה מצויין ובודאי אתה מקיים בכך את ההלכה להכין לשבת כל מה שצריך.

ב. הכשרת כבד היא רק על ידי צלייה, אין דרך אחרת, לכן אם הוכנס למחבת כבד טרי, לגבי הכבד עצמו יש מחלוקת אם הוא כשר או לא [ראה במקורות] אולם המחבת ודאי טריפה וטעונה הגעלה [אם מדובר במחבת טפלון שמשתמשים בה עם מעט מאוד שמן יש בעיה להגעיל אותה, כיון שיתכן שהיא טעונה ליבון] המכשיר שאתה מתאר אינו מוכר לי אולם אם הוא עושה פעולה של צלייה ויש מקום לדם לזוב [בשונה ממחבת שהוא כלי סגור] זה בסדר, אולם צריך למלוח מעט לפני הצליה ולעשות בכבד חתכים.

ג. חלילה להכניס את היד לתוך מי ההגעלה!! מדובר במים שמבעבעים על האש, ניתן להגעיל את הכלי חצי חצי כמו שתיארת [בשונה מטבילת כלי במקוה שצריך שכולו יטבול בבת אחתפ].

מקורות:

על כבד לא מוכשר שנצלה במחבת ראה שו"ע יו"ד עג א שהכבד מותר באכילה והמחבת אסורה, וכן פסק ביחוה דעת ב נא, אולם בס' זבחי צדק כתב שגם השולחן ערוך לא הכשיר אלא במקום שיש הפסד מרובה או לכבוד שבת. כמו כן ראה בכף החיים שםפ שגם לדעת המכשירים יש לרחוץ את הכבד לפני האכילה. אם בישל כך את הכבד עם מאכלים אחרים רק הכבד מותר והם אסורים.