השגת גבול בהקמת עסק מתחרה או ב'גניבת' לקוח

שלו' לכבוד הרבנים,
מה הן הכללים של השגת גבול אצל פועלים? כלומר אם חבר שלי עושה איזה שירות האם מותר לי להתחיל לעשות אותו דבר?
והאם מותר לראובן לומר לשמעון שבמקום לשכור את לוי לעשות לו מלאכתו שישכור את יהודה מחמת שהוא זול יותר? ואם כבר עשה ראובן כן האם על יהודה לימנע מלעשות המלאכה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

דיני השגת גבול רבות הן. באופן כללי, האיסור הוא רק כאשר אדם שאינו משלם מסים וארנונה רוצה להקים עסק מתחרה בעיר או ברחוב שיש כבר עסק דומה שמשלם מסים וארנונה. או אם אדם שמתגורר בעיר אחרת רוצה להקים באותו רחוב שיש כבר עסק דומה.
יש גם איסור לפתוח חנות בתחילת רחוב ללא מוצא, כאשר קיימת חנות אחרת בסוף הרחוב והחנות החדשה גונבת את כל הלקוחות.

ודאי שלא ראוי לומר לשמעון לשכור את יהודה. אם כבר היה סיכום ברור בין שמעון ולוי, אסור ליהודה לעשות את העבודה.

מקורות:

דיני השגת גבול בשו"ע חו"מ סי' קנו. דיני עני המהפך בחררה בסי' רלז. ועיין עוד בעלון המשפט גליון 11, 12 ו-13.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ואם יהודה הוא 'מתחיל' במקצועו ואין שמעון יודע כלל שהוא עושה אותה מלאכה – האם אסור בכלל [במקרה שלי = למי שמתכוין הן לטובת שמעון והן לטובת יהודה] להודיע לשמעון שיש מי שועשה אותה עבודה בזול?

  2. אינני רואה הבדל, בין אם יהודה מתחיל או לא. אם אחד סיכם לשכור בעל מקצוע מסוים, אסור לבעל מקצוע אחר לעשות את העבודה. ובמקרה שלא היה סיכום ברור, אבל ככל הנראה היו מגיעים לסיכום, ראוי להחמיר שלא לעשות כן.