קביעות עיתים לתורה נחשב נדר?

אם אני לומד עם מישהו , כחלק מתוכנית שאני נמצא בה, וכן הזמנים הקבועים לי שם ללימוד עצמי וכד', וכשהתחלתי את התוכנית לא אמרתי שהזמני לימוד הם בלי נדר, האם אני מחוייב לזמנים האלה גם בחופשות וכד'? כלומר התחלתי ללמוד, יש לי זמנים ולא אמרתי שאני לא מתחייב בלי נדר לזמנים,לא אמרתי כלום פשוט, רק התחלתי ואני לומד מאז, האם זה נדר? או שמא זה לא חובה עליי להמשיך בזה כשאיני רוצה?

תשובה:

שלום רב

ברור שזה לא נדר, שכן כל אדם שנכנס למסגרת הוא יודע שיתכן שלא ימשיך בה לעולם ועד, ושלא בכל יום יוכל להגיע ללימוד, וממילא נחשב הדבר כאיל נעשה על כך תנאי מפורש בתחילה שהלימוד הוא בלי נדר. במקביל, כמובן יש חשיבות עצומה לקביעות עיתים לתורה באופן מסודר, וכדאי מאוד להקפיד על כך, אשריך שזכית!