הוספת מים לתבשיל בשבת

שלום לכבוד הרבנים.
האם מותר לצקת מים מהמחם שעל הפלטה, לסיר החמין שעומד להשרף

תשובה:

שלום רב

למנהג האשכנזים מותר לצקת מים מהמיחם לכוס ומשם לסיר, ורצוי שהסיר יהיה באותה שעה מוטרם מעל גבי הפלטה. כמו כן מותר לצקת ישירות מהמיחם אולם לא כדאי לעשות זאת כיון שלכתחילה חוששים שניצוק נחשב כחיבור וממילא המיחם נעשה בשרי. בדיעבד לא מחמירים בזה ומותר להשתמש במים שבו גם לחלבי. אולם, לדעת הגר"ע יוסף אין להוסיף מים חמים למאכל בשבת. מה שאפשר הוא פשוט להניח את הסיר על גבי מחבת הפוכה וכדומה ולהפחית בכך את חומה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך סי' שי"ח, וכאשר המים נתבשלו ונצטננו לדעת המחבר עדיין יש בזה בישול גמור, ולדעת הרמ"א אם לא נצטננו לגמרי מותר, ויש לבדוק היטב שאכן זה נחשב עדיין חם במקצת. ור' גם בארחות שבת פרק ב' סעיפים עא – עג שהאריך בדין זה ועי' שם שכתב שיכול גם להביא את הסיר למיחם ולפתוח את ברז המיחם לשפוך את המים לסיר, אך בזה יש ליזהר שלא יהפך המיחם למיחם בשרי, וכן יכול להביא את המיחם אצל המים (במיחם שאינו חשמלי) עי' שם. על דעת הגר"ע יוסף בזה ומקורותיו ראה ילקוט יוסף חלק י עמ' רכט.